Tarımsal İştemecilik Programı - - Cihanbeyli Myo ADAY ÖĞRENCİ

İçeriğe git

Ana menü:

Tarımsal İştemecilik Programı

  • Program Yerleşkesi ve Tanıtımı
Tarımsal İşletmecilik Programının bulunduğu Cihanbeyli Meslek Yüksekokulu, Konyan'nın Cihanbeyli ilçesinde yer almaktadır. Cihanbeyli ilçesi, Konya’ya yaklaşık olarak 100, Ankara’ya ise 160 km mesafededir. Her iki ile de belirli saatlerde şehirlerarası otobüs firmalarıyla ulaşım imkanı vardır. Yerleşke ile aynı mevkide, 300 öğrenci kapasiteli Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) ait öğrenci yurdu mevcuttur.
Cihanbeyli Meslek Yüksekokulu bünyesinde 10 adet derslik, 1 adet teknik resim salonu, 80 adet bilgisayar kapasitesine sahip 2 adet bilgisayar laboratuvarı, temel imalat işleri atölyesi ve hidrolik-pnömatik atölyesi olmak üzere 2 adet atölye, kütüphane ve okuma salonu, konferans salonu, teknik servis birimi ve kantin birimleriyle eğitim ve öğretim hizmeti vermektedir. Bunların yanı sıra öğrencilerin sosyal aktivitelerini destekleyecek halı saha ve açık spor tesisleri kullanıma açıktır.

  • Yabancı Dil Uygulamaları
    • Programda hazırlık sınıfı mevcut değildir. Buna karşın öğrencileri yabancı dil konusunda geliştirmek amacıyla program müfredatında ilgili dersler bulunmaktadır.
  • Mesleğin gerektirdiği kıyafet ve donanım malzemelerine ilişkin koşullar
    • Tarımsal İşletmecilik Programı öğrencilerinin herhangi bir kıyafet ve donanım malzemesi bulundurma şartı yoktur.
  • Kısmi zamanlı öğrenci olarak çalışabilme imkânlarına ilişkin koşullar
    • Okulumuzda öğrencilerin kısmi zamanlı olarak istihdamına ilişkin iş imkanları mevcuttur. Öğrencilerimizin başvurusu sonucunda ilgili komisyon onayı alınarak gerekli işe alımlar yapılabilmektedir.

  • Yükseköğretim Yerleşen Öğrenci İstatistikleri ()



  • Program Hakkında

  • Yapıların sağladığı ilerlemeyle birlikte modern tarım tekniklerinin yaygınlaşması ile toplumların ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenmiştir. Gelişmiş ve gelişme yolunda olan ülkeler için tarım sektörü kalkınma planlarındaki önemi farklılaştırılmıştır. Bu kapsamlı geleneksel tarım anlayışından modern tarıma geçişte değişimle birlikte bir gelişim göstermek için işletme işletme mantığıyla çalıştırma ve bu tarımla uğraşanlarda bir verimlilik elde etmesi gerekiyor. Bu türleikle ulaşımın yaygınlaşmasındaki uluslararası yaşamın temeline katkı sağlanması amaçlanıyor. Tüm bu fikri alt yapı üzerine inşa edilen işletmecilik programı yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte etki oluşturabilecek bir potansiyele sahiptir.
      
  • Staj Eğitim Modeli
    • Tarımsal işletmecilik eğitimi, öğrencilerin mesleki yerleşime atılmadan önce deneyim kazanması adına, üniversitemiz tarafından verilen akademik staj takviminin bir defaya mahsus zorunlu staj uygulaması vardır.
  • Programın içeriği
    • Tarımsal işletmecilik programı ile meslek üyelerinin üyeleri, mevcut kaynağı optimum kullanabilen ve tüketici eğitimine haiz çocuklar olarak yetiştirilmeleri amaçlanmaktadır. Aldıkları eğitim sonucunda ortaya koydukları çalışmalarıyla tarım sektörü gayri safi yurt içi hasıla içindeki payını koruyan ülke ekonomisine katkı sağlayacaklardır. Bu program, tarım ve tarıma dayalı sanayi işletmesinde, finans ve ürün pazarlama, gezici muhasebe kayıtlarını düzenleme, gezici sigorta, gezici danışmanlık, gezici değerleme ve çiftçi örgütleri gibi alanlarda çalışabilen, satıcı karlılık durumlarını artırmayı hedefleyen unsurları yetiştirmeyi hedeflemektedir.
  •  


    Program Hakkında
    Bölüm Başkanı : Öğr. Gör. Mehmet KURT

    Erasmus Koordinatör : Öğr. Gör. Mehmet KUR

    Farabi Koordinatör : Öğr. Gör. Mehmet KUR

    Mevlana Koordinatör : Öğr. Gör. Mehmet KUR

    AKTS Koordinatör : Öğr. Gör. Mehmet KUR

    Bologna Koordiantörü :

    Hakkında :
    Tarımsal işletmecilik, zirai ve işletme konularında bilgi ve birikime sahip olan ve tarıma dayalı tüm işletmelerde görev alabilecek nitelikli eleman yetiştiren bir programdır.

    Vizyon :
    Küresel rekabet ortamında yerel, bölgesel ve ulusal kalkınmaya destek olan, iş dünyasının beklentilerine uygun kalite ve yeterlikte aranan ara elemanlar yetiştirip, öğrenciler ve çalışanlar tarafından tercih edilen bir bölüm olmaktır.

    Misyon :
    Alanında iş dünyasındaki küresel eğilimleri de dikkate alarak, kamu ve özel sektörün rekabet güçlerini artıracak bilgi ve becerilerle donatılmış, yenilikçi, girişimci ve mesleki etik anlayışına sahip nitelikli ara elemanların uluslararası kalite ve startlarda eğiterek, iş dünyamıza kazandırmaktır.

    Amacı :
    Tarımsal İşletmecilik Programının temel amacı; hayvancılık ve tarımla ilgili faaliyet gösteren tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarına teknik açıdan donanımlı eleman yetiştirmektir.
    Tarımsal işletmelerin karlılık oranın artırılması, kaynakların etkin kullanımı, ürünlerin pazarlanmasının organize edilmesi, işletmenin yönetim planının hazırlanması ve yürütülmesi konularına hakim bireylerin sektöre katkısı ülkemizde yürütülen tarım politikalarının en önemli dinamikleridir.

    Program Dili :
    Program dili Türkçe'dir.

    Program Tanımı :
    Tarım ve tarıma dayalı sanayi işletmelerinde, finansman ve ürün pazarlama, tarımsal muhasebe kayıtlarını düzenleme, tarımsal sigorta, tarımsal danışmanlık, tarımsal değerleme ve çiftçi örgütlenmesi gibi alanlarda çalışabilen, tarımsal işletmelerin karlılık durumlarını arttırmayı hedefleyen elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

    Kabul ve Kayıt Koşulları :
    Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme ve  Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavlardan yeterli puanı almış olması gerekir.

    Önceki Öğrenmenin Tanınması :
    Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulunun belirlemiş olduğu "Yüksek Öğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" kapsamında gerçekleştirilmektedir.

    Mezuniyet Şartları :
    Öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için öğretim planında gösterilen öğrenimi izleyerek derslerin tümünden başarılı, en az 120 AKTS kredi değerine sahip, mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 ve stajını başarıyla tamamlamış olması gerekir. Bu programda öğrencilere 2 yıl (4 yarıyıl) eğitim verilmektedir. Öğrencinin mezuniyet tarihi, o sınav dönemindeki sınavın son günüdür. Ancak, bu tarihe kadar tek ders ve staj gibi sebeplerle mezun olamayan öğrenciler tek ders sınavında başarılı olduğu veya bu çalışmaların tamamlanarak kabul edildiği tarihte mezun olurlar.

    Ölçme ve Değerlendirme Esasları :
    Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70` i, uygulamaların ise en az %80' ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav katkısı % 40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.
    Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının (GANO) en az 2.0 olması gerekir.

    İstihdam Olanakları :
    Tarımsal İşletmecilik programı mezunları; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında, tarımla ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarında, tarımsal kooperatiflerde, tarıma dayalı sanayi işletmelerinde, bitkisel ve hayvansal üretim yapan tüm tarım işletmelerinde ve çiftliklerde, paketleme ve soğuk hava tesislerinde, tarımsal girdi üretim ve satış yapan firmalarda, tarımsal danışmanlık ve değerleme şirketlerinde, bankaların ilgili bölümlerinde de çalışabilmektedirler.
    Ayrıca; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının her yıl düzenlemiş olduğu Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavına tarımsal zirai ilaç ve tohumculuk sektöründe 3 yıl çalışmaları durumunda sınava başvuru hakkı kazanırlar ve başarılı olmaları durumunda zirai ilaç bayii açabilirler. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düzenlemiş olduğu Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavına girebilir ve tarımsal işletmelerin tümünde danışmanlık hizmeti verebilirler.

    Üst Derece Programlara Geçiş :
    Tarımsal İşletmecilik programı mezunları iki yıllık eğitimleri sonunda ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İktisadi İdari Bilimler ve Ziraat Fakültelerinin ilgili lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler. Tarımsal İşletmecilik programı ön lisans mezunlarının mezuniyet alanına göre ; İşletme, İşletme-Ekonomi, İşletme Yönetimi, Lojistik, Lojistik Yönetimi ve Tarım Ekonomisi lisans bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler.
     
    Copyright 2015. All rights reserved.
    İçeriğe dön | Ana menüye dön